Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp w galarecie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Karp w galarecie to przepis na smaczne danie rybne, które najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 kg  karp
  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 łyżka  żelatyna
  • 2 sztuki  pomarańcze
  • rodzynki
    do dekoracji
  • 1 sztuka  marchew
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • cukier
    do smaku
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 2 sztuki  ziele angielskie

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę spraw, pokrój w dzwonka. Włoszczyznę obierz i zalej 1 litrem wody. Następnie dodaj cebulę i dopraw do smaku. Gotuj przez 20 minut, odcedź.
  2. W uzyskanym bulionie gotuj partiami kawałki ryby. Gdy ryba będzie miękka, wyjmij ją delikatnie z garnka i wystudź.
  3. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Rodzynki zagotuj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i przecedź przez sito.
  4. Kawałki karpia ułóż w porcelanowych miseczkach, obłóż je pokrojoną w plasterki marchewką.
  5. Wywar z gotowania ryby przecedź przez sito, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Na koniec dodaj rodzynki z sokiem. Przygotowanym wywarem zalej rybę w formie. Odstaw do stężenia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE