Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1.5 kg karp
- 1 pęczek włoszczyzna
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka żelatyna
- 2 sztuki pomarańcze
- rodzynki
do dekoracji - 1 sztuka marchew
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier
do smaku - 2 sztuki liście laurowe
- 2 sztuki ziele angielskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę spraw, pokrój w dzwonka. Włoszczyznę obierz i zalej 1 litrem wody. Następnie dodaj cebulę i dopraw do smaku. Gotuj przez 20 minut, odcedź.
- W uzyskanym bulionie gotuj partiami kawałki ryby. Gdy ryba będzie miękka, wyjmij ją delikatnie z garnka i wystudź.
- Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Rodzynki zagotuj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i przecedź przez sito.
- Kawałki karpia ułóż w porcelanowych miseczkach, obłóż je pokrojoną w plasterki marchewką.
- Wywar z gotowania ryby przecedź przez sito, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Na koniec dodaj rodzynki z sokiem. Przygotowanym wywarem zalej rybę w formie. Odstaw do stężenia.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza