Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 sztuki jajka
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 sztuki duże filety śledziowe marynowane w oleju
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie namocz w wodzie lub mleku i odstaw na kilka godzin. Następnie osusz i drobno posiekaj.
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, posiekany szczypiorek, pokrojone śledzie oraz jajka. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wyrób na jednolitą masę.
- Z masy formuj kotleciki i lekko je spłaszcz. Następnie obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podawaj z surówką.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy