Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 g szpinak
- 200 g ziemniaki
- 150 g łosoś
kawałki w wodzie - 110 g kukurydza
- 1 ząbek czosnek
- 1 sztuka jajka
- 4 łyżki mąka
- 3/4 sztuki cytryna
- 60 g śmietana
12% - 320 g brokuł
- 150 g kasza kuskus
- 3 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak opłucz, przelej wrzątkiem i dokładnie odciśnij. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich osączonego łososia, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szpinak i jajko. Wyrób na jednolitą masę, a jeśli będzie zbyt rzadka dodaj łyżkę mąki.
- W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj łyżkę mąki, rozprowadź zasmażkę 2/3 szklanki wody, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze. Kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw.
- Z masy uformuj nieduże kotleciki, panieruj je w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Gotowe kolety podawaj z sosem cytrynowym, kuskusem i brokułem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia