Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kotleciki z łososia i kukurydzy


19.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotleciki z łososia i kukurydzy to pomysł na oryginalne, zdrowe danie. Kotleciki można również przygotować z tuńczyka z puszki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 50 g  szpinak
  • 200 g  ziemniaki
  • 150 g  łosoś
    kawałki w wodzie
  • 110 g  kukurydza
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 sztuka  jajka
  • 4 łyżki  mąka
  • 3/4 sztuki  cytryna
  • 60 g  śmietana
    12%
  • 320 g  brokuł
  • 150 g  kasza kuskus
  • 3 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak opłucz, przelej wrzątkiem i dokładnie odciśnij. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich osączonego łososia, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szpinak i jajko. Wyrób na jednolitą masę, a jeśli będzie zbyt rzadka dodaj łyżkę mąki.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj łyżkę mąki, rozprowadź zasmażkę 2/3 szklanki wody, dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
  3. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze. Kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw.
  4. Z masy uformuj nieduże kotleciki, panieruj je w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Gotowe kolety podawaj z sosem cytrynowym, kuskusem i brokułem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE