Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 200 g makrela wędzona
- 6 sztuk ziemniaki
- 1 sztuka jajka
- 1 garść natka pietruszki
posiekana - 1 łyżka mąka pełnoziarnista
- olej
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3 łyżki mąka pszenna
do obtoczenia kotletów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makrelę obierz i po usunięciu ości rozdrobnij widelcem. Następnie przełóż rybę do dużej miski.
- Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Puree dodaj do makreli. Składniki wymieszaj.
- Do ryby i ziemniaków dodaj jajko, mąkę pełnoziarnistą, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej. Placuszki obtocz w mące pszennej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku