Dzisiaj jest: Czwartek, 21.06.2018 Imieniny: Alicji i Alojzego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Krewetki w cieście


19.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 150-200 ml  jasnego schłodzonego piwa lub wody gazowanej
  • 125 g  mąki + 3 łyżki do obtoczenia krewetek
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki  sproszkowanego chilli
  • sól
  • olej do głebokiego smażenia
  • 300 g  surowych krewetek, obranych ale z ogonkiem
  • 2 sztuki cytryny pokrojone na kawałki
    Sos tatarski
  • 300 ml  majonezu
  • 50 g  liści bazylii
  • 1 łyżeczka  drobno posiekanego estragonu
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka  pokrojonych kaparów
  • 2 łyżki  pokrojonych korniszonów
    Dodatkowo
  • ryż
  • mieszanka chińska
  • sos chiński

Sposób przyrządzania:

  1. ryż ugotuj i przełóż do filiżanek. Po 10 minutach wyłóż na talerz, stukając w filiżankę z każdej strony.
  2. zmiksuj piwo z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i chilli. Dodaj piwo stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dość gęstego, ale płynnego ciasta.
  3. na głęboką patelnię wlej olej (głębokość minimum 5 cm). Rozgrzej go. Krewetkę obtocz w mące i umocz w cieście, trzymając za ogonek. strzepnij nadmiar ciasta i zanurz w gorącym oleju.
  4. jednocześnie smaż 4 krewetki, aby temperatura oleju nie obnizyła się i ciasto zbytnio nie nasiąkło tłuszczem. Krewtki smaż przez ok. 2 minuty na złoty kolor.
  5. odsącz na papierowym ręczniku i ewentualnie posyp solą.
  6. w międzyczasie usmaż warzywa z mieszanki chinskiej i przypraw je.
  7. wszystkie składniki sosu wymieszaj razem.
  8. ryż polej sosem słodko kwaśnym lub ostrym, w zależności od upodobania. Krewetki podawaj z kawałkami cytryny i majonezem lub sosem tatarskim w oddzielnej miseczce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE