Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przygotowując walentynkową kolację, warto zadbać o jej wyjątkową oprawę. Świeże kwiaty, świece, romantyczna muzyka? Te dodatki stworzą niezwykły klimat i nadadzą wieczorowi szczególną atmosferę. Nie należy jednak zapominać o tym, co znajdzie się na talerzu!

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 400 g  krewetki
    całe, w pancerzykach
  • 150 ml  wino białe wytrawne
  • 40 ml  oliwa z oliwek
  • 3 sztuki  pomidory
    duże
  • 4 ząbki  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    świeżo mielony, do smaku
  • pietruszka
    posiekana, do posypania
  • świeże pieczywo

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić z grubsza. W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 10-15 minut, aż woda odparuje i otrzymamy dość gęsty sos pomidorowy. Odstawić.
  2. Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać krewetki (w całości, w pancerzykach), smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pozostałe składniki: przygotowany wcześniej sos pomidorowy i białe wino. Gotować całość na średnim ogniu ok. 10 minut.
  3. Przełożyć krewetki wraz z sosem do misek, posypać natką pietruszki. Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.
Smacznego!


Źródło przepisu: informacja prasowa Multi Communications


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE