Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krewetki z pastą harissa z kaszą jaglaną i jarmużem


05.02.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Smacznym, intensywnym i niezwykle wyrazistym dodatkiem kuchni Bliskiego Wschodu jest pasta harissa. Jej niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczamy ostrym papryczkom chilli. Ta orientalna pasta idealnie współgra z większością potraw, nadając im piękny aromat i kolor.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 250 g  krewetki
    tygrysie
  • 1/2 szklanki  kasza jaglana
  • 7 łyżek  pasta harissa
    ostra firmy Jasmeen
  • 2 liście  jarmuż
  • 50 ml  wino białe wytrawne
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1/2 łyżeczki  kmin rzymski
  • 1 łyżka  kurkuma
  • 1 łyżeczka  papryka wędzona (przyprawa)
  • 1 sztuka  cytryna
  • sok z cytryny
    do smaku
  • szczypior
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mrożone krewetki wrzucamy do wody na około 20 minut do czasu ich rozmrożenia. Następnie wkładamy je do miski i marynujemy przez około godzinę w paście harissa oraz oliwie z oliwek.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany ząbek czosnku oraz krewetki w marynacie, które smażymy przez około minutę z każdej strony. Następnie dolewamy białego wina i odparowujemy je na większym ogniu. Zmniejszamy ogień i smażymy krewetki jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika.
  3. Następnie kaszę jaglaną wsypujemy na dno średniego garnka i podprażamy ją na sucho przez około 2 minuty. Następnie wlewamy szklankę zimnej wody, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy garnek i gotujemy kaszę przez 12 minut.
  4. Na 2 minuty przed końcem dodajemy do garnka pokrojone na kawałki liście jarmużu, starty ząbek czosnku, kmin, kurkumę i wędzoną papryczkę.
  5. Gotową kaszę jaglaną rozkładamy na talerze, a na niej kładziemy krewetki w paście harissa. Całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny i dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE