Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kurki z krewetkami w sosie pomidorowym


28.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  kurek
  • 20 sztuk dużych mrożonych krewetek
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  masła
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1/2 szklanki  cydru
  • 200 ml  koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 400 g  makaronu penne

Sposób przyrządzania:

  1. Krewetki rozmroź i osusz. Kurki oczyść. Czosnek obierz i posiekaj drobno razem z natką pietruszki.
  2. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż na niej przez 2 minuty posiekany czosnek i kurki.
  3. Po tym czasie zwiększ ogień, wlej cydr oraz przecier pomidorowy, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez minutę.
  4. Makaron ugotuj al dente, odcedź. Wyłóż makaron na talerz, polej sosem z kurkami i krewetkami. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE