Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Łosoś marynowany po szwedzku


04.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Łososia marynowanego po szwedzku najlepiej podawać z tostami i ulubioną sałatką.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 kg  łosoś
    świeży
  • 1/2 łyżki  olej rzepakowy
  • 2 łyżki  bazylia
    drobno posiekana, świeża
  • 1/2 łyżki  pieprz biały
    grubo mielony
  • 60 g  sól
  • 40 g  cukier
  • 1/2 pęczki  koperek
    Sos:
  • 4 łyżki  musztarda
  • 1 łyżeczka  ocet z białego wina
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 1 łyżka  cukier
  • 1/2 łyżeczki  pieprz
    grubo mielony
  • 3/4 szklanki  olej rzepakowy
  • 1 łyżka  bazylia
    posiekana
  • 1 sztuka  chili papryczka
    mała

Sposób przyrządzania:

  1. Filet rozetnij na dwie połówki. W miseczce wymieszaj sól, cukier, pieprz. Mieszanką obłóż jedną część filetu, przykryj drugą częścią. Wierzch obłóż koperkiem. Tak przygotowanego łososia zawiń w folię spożywczą i wstaw w naczyniu do lodówki na 2 dni.
  2. Po tym czasie wyjmij rybę, wierzch oczyść z koperku, a środek przypraw. Bazylię posiekaj i rozetrzyj ją z olejem. Jedną część filetu obłóż warstwą przygotowanego pesto, ponownie przykryj drugą częścią i włóż do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu pokrój rybę na cieniutkie plastry.
  3. Musztardę wymieszaj z octem, cukrem, solą i pieprzem. Ciągle ucierając, stopniowo wlewaj po kilka kropli oleju, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną bazylię i papryczkę. Plastry łososia podawaj z sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Zobacz więcej na temat:

łosośprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE