Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Łosoś po grecku


21.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Łosoś po grecku to przepis na smaczną, świąteczną rybę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  łosoś
    filety
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżeczka  przyprawa do ryb
  • 2 łyżki  olej
  • 1 łyżka  masło
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1/4 sztuki  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  cebula
  • 150 g  pomidorki koktajlowe
  • 5 ziarenek  pieprz
  • 1 łyżeczka  mąka
  • 1 łyżka  cukier
  • 2 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka  ocet
  • 2 łyżki  wino czerwone wytrawne
  • 1 gałązka  koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Łososia dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze porcje. Następnie oprósz rybę solą oraz przyprawą do ryb i usmaż na rozgrzanym oleju z masłem. Podsmażonego łososia wyjmij, przełóż na duży talerz.
  2. Marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa podsmaż razem z pokrojonymi w kostkę pomidorkami na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby. Dodaj ziarenka pieprzu. Całość podlej 300 ml wody i duś, aż sos lekko odparuje. Składniki oprósz 1 łyżeczką mąki. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier. Na końcu wlej ocet. Dolej 150 ml wody i duś pod przykryciem przez 15 minut.
  3. Do sosu włóż podsmażonego łososia, polej winem i duś przez 5 minut. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minion

Posty : 6

Przepisy: 41


Zobacz więcej na temat:

łosośprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE