Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.09.2019 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Łosoś w cytrynowym sosie


18.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Łosoś w cytrynowym sosie najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  filet z łososia
  • 4 sztuki  jajka
  • 150 g  marchew
  • 150 g  pasternak
  • 1 sztuka  cytryna
  • 400 ml  wino białe wytrawne
  • 3 sztuki  liście laurowe
  • 100 g  masło
  • natka pietruszki
    do dekoracji
  • sałata
    liście, do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, schłodź, obierz i wyjmij żółtka. Marchewki oraz pasternak obierz, pokrój w plasterki. Cytrynę pokrój w plasterki. Warzywa, cytrynę i liście laurowe włóż do garnka, zalej winem i zagotuj.
  2. Łososia umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki. Każdą porcję ryby oprósz solą oraz pieprzem i dołóż do warzyw w garnku. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 8 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij ryby i zabezpiecz przed wystygnięciem. Zawartość garnka gotuj na dużym ogniu, aż połowa wina odparuje. Płyn przecedź.
  4. Uzyskany sos wymieszaj z masłem i zetrzyj do niego żółtka. Na koniec całość zmiksuj blenderem.
  5. Łososia podawaj z sosem cytrynowym. Przed podaniem udekoruj sałatą i natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE