Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 280 g łososia norweskiego
- 4 sztuki suszone pomidory
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 sztuki słoika zielonych oliwek faszerowanych papryką
- 2 ząbki czosnku
- 3 sztuki kajzerki
- sól
- pieprz
- 1/2 sztuki cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia umyj, osusz i podziel na porcje. Rozłóż rybę w naczyniu żaroodpornym.
- Natkę pietruszki posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory drobno posiekaj. Wsyp wszystkie składniki do miski. Dodaj bułkę tartą, sól, pieprz oraz 2 łyżki oleju i wymieszaj.
- Tak przygotowaną kruszonkę ułóż na kawałkach ryby, przyciśnij. Do naczynia żaroodpornego z łososiem wrzuć osączone z zalewy oliwki, skrop wszystko olejem i piecz 18 minut w 180 st. C.
- Kajzerki pokrój na kromki, posmaruj olejem i podpiecz na patelni. Gotowego łososia podawaj z kromkami z kajzerki oraz kawałkiem cytryny.
Źródło przepisu: moje smaki życia