Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Łosoś z pomarańczą na ostro


08.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Łososia z pomarańczą na ostro najlepiej podawać z pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 3 kawałki  łosoś
    filety
  • 4 łyżki  olej
  • 200 ml  oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka  kolendra
  • 5 gałązek  dymka ze szczypiorkiem
    zielona część
  • 3 ząbki  czosnek
  • 3 sztuki  chili papryczka
  • 1 sztuka  pomarańcze
  • 4.5 łyżki  wino wytrawne
  • 4.5 łyżki  ocet winny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z łososia podziel na pół, opłucz i osusz. Następnie oprósz solą oraz pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju po 3 minuty z każdej strony.
  2. Z opłukanej pomarańczy zetrzyj skórkę. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok.
  3. Papryczki chili umyj, podziel na pół, usuń gniazda nasienne. Trzy połówki pokrój w drobne kawałki, a resztę w paski. Zieloną część dymki pokrój w małą kostkę. Ząbki czosnku dokładnie obierz i pokrój w cienkie paski.
  4. Kolendrę upraż przez chwilę na patelni. Następnie zmiażdż przyprawę. Oliwę z oliwek wymieszaj z kolendrą, dymką, czosnkiem, papryczką chili, skórką i sokiem z pomarańczy, wytrawnym winem oraz octem winnym. Do naczynia z marynatą włóż filety z łososia i przykryj je folią aluminiową. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Rybę podawaj z sałatką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE