Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tuńczyk to gatunek morskiej, wędrownej ryby z rodziny makrelowatych. Typowa średnia długość tuńczyka to 2?2,5 metra, natomiast masa ciała około 350 kg. Pod względem odżywczym tuńczyk to pełnowartościowe białko, kwasy omega 3, selen, magnez, witaminy z grupy B, A, E, D. Przepis na makaronową zapiekankę z tuńczykiem naprawdę wart jest przetestowania.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  makaron penne (rurki)
    Międzybrodzki
  • 1 puszka  tuńczyk
    w sosie własnym
  • 1 puszka  przecier pomidorowy
  • 250 g  ser gouda
    starty
  • 2 sztuki  cebula czerwona
  • 1 puszka  kukurydza konserwowa
  • 200 ml  śmietana
    18%
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
    do posmarowania foremki
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem.
  6. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego!


Źródło przepisu: informacja prasowa Sfera PR


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE