Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g makaron penne (rurki)
Międzybrodzki - 1 puszka tuńczyk
w sosie własnym - 1 puszka przecier pomidorowy
- 250 g ser gouda
starty - 2 sztuki cebula czerwona
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 200 ml śmietana
18% - 1 sztuka jajka
- 2 łyżki natka pietruszki
- oliwa z oliwek
do posmarowania foremki - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron gotujemy al dente.
- Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem.
- Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Źródło przepisu: informacja prasowa Sfera PR