Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Mintaj w koperkowym sosie


11.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki mrożone filety z mintaja
  • 1.5 sztuk  sok z cytryny
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1 sztuka liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 pęczek  koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  mąki + do obtoczenia ryby
  • 1/3 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • 1 szczypta  cukru
  • olej do smażenia
  • 1/2 sztuki pora
  • 1/3 sztuki selera
  • 1 kostka  bulionowa

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z mintaja wyłóż na talerz, przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki, aby się rozmroziły. Następnie rybę oprósz solą oraz pieprzem i skrop 2/3 soku z cytryny. Filety obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu osącz na ręczniku papierowym.
  2. Marchewki, pietruszkę, seler oraz por oczyść, po czym pokrój na małe kawałki. Warzywa wrzuć do garnka i zalej wrzątkiem. Do składników dodaj kostkę rosołową, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Całość gotuj przez 20 minut. Następnie jarzyny odcedź, odstaw na chwilę do ocieknięcia i zmiksuj na gładko.
  3. Przygotowane puree warzywne dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Koperek oczyść i drobno posiekaj. Zieleninę wrzuć do większej miski. Następnie dodaj do niej mąkę, kwaśną śmietanę oraz bulion.
  4. Składniki na sos miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelej do rondla i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, nieustannie mieszając. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę wody. Całość dopraw do smaku solą, resztą soku z cytryny, cukrem oraz pieprzem. Rybę podawaj z sosem i puree z jarzyn.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE