Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Mintaj w koperkowym sosie


11.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki mrożone filety z mintaja
  • 1.5 sztuk  sok z cytryny
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1 sztuka liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 pęczek  koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  mąki + do obtoczenia ryby
  • 1/3 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • 1 szczypta  cukru
  • olej do smażenia
  • 1/2 sztuki pora
  • 1/3 sztuki selera
  • 1 kostka  bulionowa

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z mintaja wyłóż na talerz, przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki, aby się rozmroziły. Następnie rybę oprósz solą oraz pieprzem i skrop 2/3 soku z cytryny. Filety obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu osącz na ręczniku papierowym.
  2. Marchewki, pietruszkę, seler oraz por oczyść, po czym pokrój na małe kawałki. Warzywa wrzuć do garnka i zalej wrzątkiem. Do składników dodaj kostkę rosołową, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Całość gotuj przez 20 minut. Następnie jarzyny odcedź, odstaw na chwilę do ocieknięcia i zmiksuj na gładko.
  3. Przygotowane puree warzywne dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Koperek oczyść i drobno posiekaj. Zieleninę wrzuć do większej miski. Następnie dodaj do niej mąkę, kwaśną śmietanę oraz bulion.
  4. Składniki na sos miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelej do rondla i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, nieustannie mieszając. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę wody. Całość dopraw do smaku solą, resztą soku z cytryny, cukrem oraz pieprzem. Rybę podawaj z sosem i puree z jarzyn.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE