Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Naleśniki szpinakowe
- 50 g mrożonego szpinaku
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody
- Farsz
- 200 g świeżego łososia
- 150 g kremowego serka twarogowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mieszanki siekanych ziół (koperek, szczypiorek, kolendra, pietruszka)
- 1/4 sztuki żółtej papryki
- 1/4 sztuki czerwonej papryki
- Dodatkowo
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Naleśniki szpinakowe: Białka ubij na sztywną pianę. Mleko, wodę, szpinak i żółtka wymieszaj. Dodaj sól i zmiksuj wszystko blenderem. Następnie dodaj mąkę i zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy smaż dość grube naleśniki.
- Farsz: Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Zagotuj bulion, włóż łososia i gotuj na małym ogniu przez 7 minut. Wyjmij rybę z wody i odstaw do przestygnięcia. W 1/4 szklanki bulionu rozpuść żelatynę, włóż wraz z łososiem do blendera i zmiksuj. Dodaj sok z cytryny, serek, papryki, pieprz, sól i zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rolada szpinakowe z farszem: Przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, zroluj je i dobrze schłodź. Następnie pokrój w ukośne plastry.
Źródło przepisu: Moja kuchnia