Dzisiaj jest: Czwartek, 19.10.2017 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Pasztet z mintaja z jajkiem


11.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 700 g  filetów z mintaja
  • 300 g  ziemniaków
  • 250 ml  śmietany 22%
  • 100 g  żółtego sera
  • 50 g  zielonych oliwek
  • 4 sztuki surowe jajka
  • 5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki  siekanej dymki
  • 60 g  masła
  • sos tatarski
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odstaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę.
  2. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie wymieszaj go z ziemniakami, śmietaną, roztrzepanymi jajkami i oliwkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Rozmrożone filety odcisnij z wody, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą ziemniaczaną.
  4. Formę pasztetową wysmaruj 2 łyżkami masła, na dnie ułóż połowę masy rybno-ziemniaczanej, w środku ułóż wzdłuż ugotowane i obrane ze skorupek jajka, przykryj pozostałą masą.
  5. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła. Przykryj folią aluminiową.
  6. Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 180 st. C przez 90 minut.
  7. Po tym czasie pasztet ostudź w formie, wyjmij i pokrój ostrym nożem w plastry. Podawaj z sosem tatarskim.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE