Dzisiaj jest: Niedziela, 23.09.2018 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Pasztet z mintaja z jajkiem


11.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 700 g  filetów z mintaja
  • 300 g  ziemniaków
  • 250 ml  śmietany 22%
  • 100 g  żółtego sera
  • 50 g  zielonych oliwek
  • 4 sztuki surowe jajka
  • 5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki  siekanej dymki
  • 60 g  masła
  • sos tatarski
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odstaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę.
  2. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie wymieszaj go z ziemniakami, śmietaną, roztrzepanymi jajkami i oliwkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Rozmrożone filety odcisnij z wody, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą ziemniaczaną.
  4. Formę pasztetową wysmaruj 2 łyżkami masła, na dnie ułóż połowę masy rybno-ziemniaczanej, w środku ułóż wzdłuż ugotowane i obrane ze skorupek jajka, przykryj pozostałą masą.
  5. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła. Przykryj folią aluminiową.
  6. Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 180 st. C przez 90 minut.
  7. Po tym czasie pasztet ostudź w formie, wyjmij i pokrój ostrym nożem w plastry. Podawaj z sosem tatarskim.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE