Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 400 g makaron penne (rurki)
- 1 puszka pomidory
400 gram, krojone - 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 sztuka chili papryczka
- 8 sztuk anchois
filety - 100 g oliwki
czarne, bez pestek - 2 łyżki kapary
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 4 łyżki oliwa
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka cukier
- 4 łyżki natka pietruszki
posiekana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
- Przekrój chili na pół i ostrożnie usuń nasiona oraz białą błonkę, następnie umyj ręce, aby zmyć sok papryczki.
- Osącz z oleju fileciki z sardeli na papierowym ręczniku i grubo je posiekaj.
- Następnie pokrój w plasterki oliwki i grubo posiekaj osączone z zalewy kapary.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wsyp makaron i wymieszaj, gotuj na średnim ogniu zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj cebulę, czosnek oraz chili i smaż 2 minuty na średnim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj pomidory, koncentrat, fileciki, anchois, oliwki, kapary i cukier.
- Gotuj składniki bez przykrycia na dużym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje, dopraw do smaku.
- 0. Makaron odsącz na sicie, włóż do garnka, po czym zalej sosem i wymieszaj.
- 1. Danie podawaj od razu, posypane posiekaną natką.