Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Penne alla Putanesca


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Aromatyczny sos dobrze znosi zamrażanie, można go przechowywać nawet do 3 miesięcy.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  makaron penne (rurki)
  • 1 puszka  pomidory
    400 gram, krojone
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 8 sztuk  anchois
    filety
  • 100 g  oliwki
    czarne, bez pestek
  • 2 łyżki  kapary
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 4 łyżki  oliwa
  • 1 łyżka  koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 4 łyżki  natka pietruszki
    posiekana

Sposób przyrządzania:

  1. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
  2. Przekrój chili na pół i ostrożnie usuń nasiona oraz białą błonkę, następnie umyj ręce, aby zmyć sok papryczki.
  3. Osącz z oleju fileciki z sardeli na papierowym ręczniku i grubo je posiekaj.
  4. Następnie pokrój w plasterki oliwki i grubo posiekaj osączone z zalewy kapary.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wsyp makaron i wymieszaj, gotuj na średnim ogniu zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
  7. Dodaj cebulę, czosnek oraz chili i smaż 2 minuty na średnim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  8. Następnie dodaj pomidory, koncentrat, fileciki, anchois, oliwki, kapary i cukier.
  9. Gotuj składniki bez przykrycia na dużym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje, dopraw do smaku.
  10. 0. Makaron odsącz na sicie, włóż do garnka, po czym zalej sosem i wymieszaj.
  11. 1. Danie podawaj od razu, posypane posiekaną natką.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

penneprzepisy na dania rybneanchois


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE