Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 350 g makaronu penne rigate
- 250 g pomidorków cherry
- kilka filecików anchois
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 2 sztuki małe ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- 100 ml białego wina
- 200 g dorsza (filet)
- 2 łyżeczki kaparów
- sól do smaku
- pieprz do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
- Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając ok 4 minut. Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza.
- Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem.
- Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki.
- Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.
Źródło przepisu: informacja prasowa Fly PR