Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Penne z dorszem


07.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 350 g  makaronu penne rigate
  • 250 g  pomidorków cherry
  • kilka filecików anchois
  • 5 łyżek  oliwy extra vergine
  • 2 sztuki małe ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 100 ml  białego wina
  • 200 g  dorsza (filet)
  • 2 łyżeczki  kaparów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
  2. Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając ok 4 minut. Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza.
  3. Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem.
  4. Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki.
  5. Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 79

Przepisy: 97


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.71 Ocen: 7

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE