Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g świeżego łososia
- 1.5 sztuk cytryny
- 50 g kuskusu
- 1 łyżka oliwy
- 50 g kukurydzy
- 3-4 sztuki gałązki świeżego koperku
- 1 sztuka żółtko
- 2 łyżeczki mleka
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Łososia umyj, osusz i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Przełóż do miski, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut.
- Kukurydzę odsącz z zalewy, koperek drobno posiekaj. Kuskus wsyp do miski, dodaj 1 łyżkę oliwy i rozetrzyj. Oprósz solą i zalej wrzątkiem.
- Przykryj miskę i odstaw na 5 minut. Gdy kasza napęcznieje, rozdrobnij ją widelcem, dodaj kukurydzę i koperek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego 2 okręgi. Na każdy z nich nałóż połowę farszu z kuskusu i odsączonego z marynaty łososia. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi formując pieróg. Tak przygotowane pierogi przełóż na blachę. Wierzch posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
- Piecz 20 minut, aż uzyskają złoty kolor. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu.
Źródło przepisu: moje smaki życia