Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Pizza z łososiem i oliwkami


24.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 30 dag  mąki
  • 2 dag  drożdży
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1/2 sztuki puszki pomidorów pelati
  • 5 dag  startego parmezanu
  • 5 dag  startej mozzarelli
  • 2 ząbki  czosnku
  • suszone oregano
  • suszony tymianek
  • garść rukoli
  • 6 sztuk plasterków wędzonego łososia
  • 12 sztuk czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłej wodzie i 3 łyżkach mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu przesiej mąkę z solą. Wlej oliwę. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  2. Pomidory zagotuj z dodatkiem oliwy. Dopraw czosnkiem, solą, odrobiną cukru, suszonym oregano, tymiankiem i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  3. Ciasto zagnieć, podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek. Blachy posmaruj oliwą, ułóż na niej przygotowane placki i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie ciasto posmaruj sosem pomidorowym i posyp tartymi serami. Brzegi ciasta posmaruj oliwą. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
  5. Po upieczeniu na pizzy ułóż rukolę, łososia i oliwki. Wierzch skrop sokiem z cytryny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE