Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki filety z pstrąga ze skórą
- 1 sztuka pomarańcza
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 50 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 sztuki cm kawałek świeżego imbiru
- 1 sztuka liść laurowy
- 1 łyżeczka kaparów
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańcze umyj, otrzyj skórkę, podziel na cząstki i obierz z błonek.
- Na patelnię wyciśnij trochę soku z pomarańczy. Dodaj oliwę, wodę, masło, posiekany czosnek, pokrojony w plasterki imbir, skórkę z pomarańczy oraz liść laurowy. Zagotuj.
- Rybę umyj, osusz, oprósz solą i włóż do gotującego się sosu, skórą do dołu. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut, polewając rybę sosem.
- Po tym czasie rozłóż pstrągi na talerze. Do sosu dodaj cząstki pomarańczy oraz kapary. Wymieszaj i polej rybę.
Źródło przepisu: Forma na wiosnę