Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki świeże pstrągi
- 1 opakowanie świeżej włoszczyzny
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 sztuki liście laurowe
- 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij na niej posiekaną cebulę.Do cebuli dodaj włoszczyznę pokrojoną w słupki, liść laurowy i ziele angielskie. Duś wszystko razem przez kilka minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowy sos przełóż na dno naczynia żaroodpornego.
- Rybę oprósz solą oraz pieprzem i ułóż w naczyniu żaroodpornym na sosie. Wierzch skrop oliwą. Piecz 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem oczyść rybę ze skóry.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka