Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki pstrąg
średniej wielkości - 400 g migdały
- 6 łyżek masło
- 5 łyżek mąka
- 10 łyżek olej
- 1 sztuka cytryna
- rozmaryn
suszony, do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryby spraw, opłucz, osusz. W miseczce wymieszaj sól, pieprz, rozmaryn i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Powstałą mieszanką natrzyj rybę i odstaw ją na 15 minut do lodówki.
- Na patelni rozgrzej olej połączony z 3 łyżkami masła. Pstrągi opanieruj w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Migdały sparz, obierz i podsmaż przez chwilę na pozostałym maśle. Ryby ułóż na półmisku, polej masłem migdałowym i posyp migdałami. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza