Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Quiche z łososiem i krewetkami


17.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Quiche z łososiem i krewetkami to danie wywodzące się z kuchni francuskiej.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cykoria
  • 100 g  pomidorki koktajlowe
  • 200 g  łosoś
  • 100 g  krewetki
  • 3 sztuki  jajka
  • 150 g  śmietana
    12%
  • 1 łyżka  natka pietruszki
    posiekana
  • 250 g  ciasto francuskie
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cykorię podziel na listki, opłucz razem z pomidorkami koktajlowymi. Łososia i krewetki oczyść.
  2. Do miski wbij 2 jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie połącz.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek i wyłóż nim formę do tarty tak, aby brzeg ciasta wystawał o 1 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  4. Na wyłożone ciasto poukładaj listki cykorii, pomidorki, podzielonego na kawałki łososia i krewetki. Całość zalej sosem śmietanowym, a następnie posyp żółtym serem.
  5. Wystający brzeg ciasta zawiń do środka i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Placek włóż do piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE