Dzisiaj jest: Środa, 17.07.2019 Imieniny: Bogdana i Aleksego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Quiche z pieczonym łososiem


03.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Quiche z pieczonym łososiem to przepis na smaczne danie, które można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 250 g  mąka
  • 150 g  masło
    schłodzone, +1 łyżka do formy
  • 5 sztuk  jajka
  • 125 g  ser camembert
  • 1/3 szklanki  śmietana
    30%
  • 125 g  łosoś wędzony
  • 1 łyżeczka  pieprz czerwony
    ziarenka
  • 5 listków  rukola
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło oraz 1/2 łyżeczki soli. Masło z mąką posiekaj. Następnie rozetrzyj w dłoniach, by powstały drobne okruchy ciasta.
  2. Dodaj 1 jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki. Formę do tarty posmaruj masłem.
  3. Z ciasta odłóż 1/3, a resztę rozwałkuj na placek o grubość 1 cm. Ciasto przełóż do formy, pozostałym ciastem wyklej boki.
  4. Spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp obciążenie. Piecz 15 minut w 190 st. C. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 13 minut.
  5. Pozostałe jajka wbij do miski, dopraw solą oraz mielonym pieprzem. Rozkłóć widelcem, dodaj starty camembert i śmietanę. Całość wymieszaj.
  6. Łososia pokrój. Masę jajeczną wylej na podpieczone ciasto. Ułóż kawałki łososia i posyp roztartymi ziarenkami pieprzu. Piecz 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj rukolą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

quichełosośprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE