Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 250 g mąka
- 150 g masło
schłodzone, +1 łyżka do formy - 5 sztuk jajka
- 125 g ser camembert
- 1/3 szklanki śmietana
30% - 125 g łosoś wędzony
- 1 łyżeczka pieprz czerwony
ziarenka - 5 listków rukola
- sól
do smaku - pieprz
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło oraz 1/2 łyżeczki soli. Masło z mąką posiekaj. Następnie rozetrzyj w dłoniach, by powstały drobne okruchy ciasta.
- Dodaj 1 jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki. Formę do tarty posmaruj masłem.
- Z ciasta odłóż 1/3, a resztę rozwałkuj na placek o grubość 1 cm. Ciasto przełóż do formy, pozostałym ciastem wyklej boki.
- Spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp obciążenie. Piecz 15 minut w 190 st. C. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 13 minut.
- Pozostałe jajka wbij do miski, dopraw solą oraz mielonym pieprzem. Rozkłóć widelcem, dodaj starty camembert i śmietanę. Całość wymieszaj.
- Łososia pokrój. Masę jajeczną wylej na podpieczone ciasto. Ułóż kawałki łososia i posyp roztartymi ziarenkami pieprzu. Piecz 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj rukolą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku