Dzisiaj jest: Wtorek, 26.03.2019 Imieniny: Teodora i Emanuela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Risotto cytrynowe z krewetkami


14.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 12 sztuk krewetek Black Tiger
  • 120 g  ryżu do risotto
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki  oliwy
  • 50 ml  wina wytrawnego
  • 600 ml  gorącego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki  masła
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 sztuki cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Krewetki rozmroź i oczyść. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej w garnku oliwie. Następnie dodaj suchy ryż i mieszając podsmaż przez minutę.
  2. Po tym czasie wlej białe wino i gotuj chwilę, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj chochelkę gorącego bulionu i gotuj do momentu, aż płyn zostanie zredukowany. Powtarzaj czynność, aż ziarenka ryżu staną się miękkie.
  3. Wraz z ostatnią partią bulionu dorzuć przygotowane krewetki. Gotuj jeszcze 3 minuty, aż krewetki będą różowe. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Garnek zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżeczki masła, wymieszaj. Skrop sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane bazylią i plastrami cytryny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE