Dzisiaj jest: Niedziela, 25.02.2018 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Risotto z owocami morza


05.01.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ryż do risotto połączony z owocami morza to propozycja na lekko egzotyczny ale pyszny i wartościowy posiłek.

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 350 g  owoce morza
    mieszanka
  • 200 g  ryż
    do risotto
  • 4 łyżki  masło klarowane
  • 2 szklanki  bulion
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 2-3 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  ser parmezan
    tarty
  • sok z cytryny
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • natka pietruszki
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. 3 łyżki masła klarowanego rozgrzać w dużym rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Dodać ryż do risotto (np. marki Halina) i mieszać do wchłonięcia się tłuszczu. Następnie dodawać stopniowo bulion, mieszając aż każda jego porcja zostanie wchłonięta. Całość gotować przez ok. 20 min., cały czas mieszając.
  2. Mieszankę owoców morza opłukać, posiekać czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła klarowanego, dodać owoce morza z czosnkiem, skroplić sokiem z cytryny i smażyć przez ok. 15 min.
  3. Do gotowego ryżu dodać owoce morza oraz pieprz i sól, wymieszać. Serwować posypane parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 351

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE