Dzisiaj jest: Czwartek, 22.08.2019 Imieniny: Cezarego i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Risotto z owocami morza


05.01.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ryż do risotto połączony z owocami morza to propozycja na lekko egzotyczny ale pyszny i wartościowy posiłek.

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 350 g  owoce morza
    mieszanka
  • 200 g  ryż
    do risotto
  • 4 łyżki  masło klarowane
  • 2 szklanki  bulion
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 2-3 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  ser parmezan
    tarty
  • sok z cytryny
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • natka pietruszki
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. 3 łyżki masła klarowanego rozgrzać w dużym rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Dodać ryż do risotto (np. marki Halina) i mieszać do wchłonięcia się tłuszczu. Następnie dodawać stopniowo bulion, mieszając aż każda jego porcja zostanie wchłonięta. Całość gotować przez ok. 20 min., cały czas mieszając.
  2. Mieszankę owoców morza opłukać, posiekać czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła klarowanego, dodać owoce morza z czosnkiem, skroplić sokiem z cytryny i smażyć przez ok. 15 min.
  3. Do gotowego ryżu dodać owoce morza oraz pieprz i sól, wymieszać. Serwować posypane parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 394

Przepisy: 30


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE