Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 350 g owoce morza
mieszanka - 200 g ryż
do risotto - 4 łyżki masło klarowane
- 2 szklanki bulion
- 1 sztuka cebula
średnia - 2-3 ząbki czosnek
- 2 łyżki ser parmezan
tarty - sok z cytryny
do smaku - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - natka pietruszki
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- 3 łyżki masła klarowanego rozgrzać w dużym rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Dodać ryż do risotto (np. marki Halina) i mieszać do wchłonięcia się tłuszczu. Następnie dodawać stopniowo bulion, mieszając aż każda jego porcja zostanie wchłonięta. Całość gotować przez ok. 20 min., cały czas mieszając.
- Mieszankę owoców morza opłukać, posiekać czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła klarowanego, dodać owoce morza z czosnkiem, skroplić sokiem z cytryny i smażyć przez ok. 15 min.
- Do gotowego ryżu dodać owoce morza oraz pieprz i sól, wymieszać. Serwować posypane parmezanem i natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR