Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Roladki z tilapii faszerowane szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Roladki z tilapii faszerowane szpinakiem to przepis na smaczne i zdrowe danie.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 350 g  filet z tilapii
  • 50 g  szpinak
    młody
  • 1 sztuka  por
    tylko biała część
  • 50 ml  wino białe wytrawne
  • 20 ml  oliwa
  • 40 g  masło
  • 100 g  śmietana
    18%
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1/2 pęczki  koperek
  • 1/4 sztuki  sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Filety przekrój na pół. Rozetnij je nożem w poprzek, ale nie do końca, by powstały cieńsze, ale szersze płaty na roladki. Końcówki ryby odetnij, aby wyrównać filety.
  2. Skrawki ryby zmiksuj z 3 łyżkami śmietany. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Szpinak sparz, odciśnij i dodaj do masy.
  3. Filety oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz nałóż na każdy kawałek ryby i cienko rozsmaruj.
  4. Filety zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej połową wina oraz skrop oliwą. Piecz 20 minut w 180 st. C.
  5. Por pokrój w duże kawałki. Masło rozpuść w garnku i podsmaż na nim osolone pory. Duś do miękkości. Następnie dolej pozostałe wino i dorzuć posiekany koperek.
  6. Do porów dodaj resztę śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duszone pory rozłóż na półmisku. Roladki przekrój na połówki i ułóż na porach.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 4

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE