Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 6 sztuk filety śledziowe
- 2 sztuki cebula
- 100 g morele suszone
- 50 g rodzynki
- 1 szklanka przecier pomidorowy
- 1/4 szklanki olej
- 2 sztuki liście laurowe
- 4 ziarenka pieprz czarny
- 5 ziarenek ziele angielskie
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie i odstaw na 4 godziny. Co godzinę wymieniaj wodę na świeżą. Po tym czasie śledzie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Cebulę pokrój w plasterki, podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj wodę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Duś przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodaj pokrojone morele i rodzynki. Duś jeszcze 5 minut. Sos odstaw do ostygnięcia.
- Sos wymieszaj ze śledziami i odstaw pod przykryciem do lodówki na 2 dni.
Źródło przepisu: Poradnik domowy