Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ryba duszona w porach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rybę duszoną w porach przed podaniem można oprószyć pieprzem.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 600 g  filety rybne
  • 120 g  por
  • 125 g  śmietana
    18%
  • 1 szczypta  cukier
  • 5 gałązek  tymianek
    do dekoracji
  • 1 sztuka  cytryna
    +kilka plasterków do dekoracji
  • 3 łyżki  masło klarowane
    +do formy
  • 1 szczypta  kminek
    mielony
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Filety rybne opłucz, osusz i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstaw na 10 minut do lodówki.
  2. Por opłucz, pokrój w cienkie krążki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Duś do miękkości, często mieszając.
  3. Na patelnię dołóż śmietanę. Całość dopraw sokiem z cytryny, kminkiem, solą oraz szczyptą cukru.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim rybę. Na wierzchu rozsmaruj sos śmietanowo-porowy. Piecz 20 minut w 180 st. C. Rybę podawaj ułożoną na porach, udekorowaną plasterkami cytryny oraz gałązkami tymianku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE