Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka bakłażan
- 1 sztuka cukinia
- 3 sztuki marchew
- 3 sztuki cebula
- 5 sztuk pomidory
- mąka
do obtoczenia - olej
- skórka z pomarańczy
- skórka z cytryny
- 1 kawałek imbir
- cynamon
mielony, do smaku - 1 kg dorsz
świeży filet - 300 ml sos pomidorowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa oczyść, pokrój w plastry. Wszystkie, poza pomidorami, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Rybę usmaż na złoty kolor. Warzywa przełóż do miski, dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny, posiekany imbir, cynamon, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Tak przygotowane warzywa układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym na przemian z kawałkami ryby. Zalej wszystko sosem pomidorowym. Piecz 45 minut w 180 st. C.
- Następnie odstaw rybę na 2 dni w chłodne miejsce.
Źródło przepisu: Poradnik domowy