Dzisiaj jest: Wtorek, 17.07.2018 Imieniny: Bogdana i Aleksego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Ryba w cieście


20.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rybę w cieście można serwować z frytkami.

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 400 g  dorsz
    filety
  • 200 g  mąka
    +do obtoczenia
  • 1 sztuka  jajka
  • 200 ml  piwo jasne
  • 1 sztuka  papryka jalapeno czerwona
  • 1 sztuka  papryka jalapeno zielona
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 500 ml  olej
  • 2 łyżeczki  musztarda
  • 40 ml  oliwa z oliwek
  • 20 ml  ocet winny
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
    +do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 szczypta  cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Filety dokładnie umyj, osusz i usuń ości. Pokrój rybę na mniejsze kawałki.
  2. Papryczki opłucz i drobno pokrój. Większą część wymieszaj z rybą, a resztę odłóż. Do miski wlej piwo, a następnie wbij jajko. Wsyp 200 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pozostałą papryczkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto dokładnie wymieszaj.
  3. Musztardę wymieszaj z oliwą i octem. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. 1/2 pęczka natki pietruszki opłucz, posiekaj i dodaj do sosu.
  4. W garnku rozgrzej olej. Kawałki ryby dokładnie obtocz w mące, a następnie maczaj w cieście.
  5. Rybę ułóż na rozgrzanym tłuszczu i smaż z obu stron przez 4 minuty. Następnie osącz rybę na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i ułóż na talerzu. Na koniec polej danie przygotowanym sosem i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maggie

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE