Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety z białej ryby
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka cebula
- 20 sztuk zielonych oliwek
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól
- biały pieprz
- rozmaryn
- Sos
- 1 sztuka i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 1/4 szklanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 2 sztuki płaskie łyżki mąki
- sok z cytryny
- 2 sztuki żółtka
- sól
- biały pieprz
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion, a miąższ pokrój w paseczki. Oliwki pokrój w plasterki.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i paprykę. Oprósz solą, pieprzem i rozmarynem. Dodaj oliwki.
- Jarzyny rozłóż na filetach, zwiń tworząc roladki. Zepnij wykałaczką i ułóż w naczyniu do zapiekania.
- W garnku rozpuść masło i przesmaż na nim mąkę. Następnie cały czas mieszając, dodawaj bulion i sok oraz skórkę z cytryny. Całość zagotuj. Nie przerywając mieszania dolej śmietankę, sos dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowym sosem polej roladki. Zapiekaj 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza