Dzisiaj jest: Środa, 29.01.2020 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Śledzie w kożuchu


23.12.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy należy sprawdzić poziom słoności filetów ze śledzi, ponieważ może się okazać, że wystarczy je jedynie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone, należy zalać je wodą lub mlekiem, odstawić na 1 godz, następnie odsączyć i ponownie spróbować. W razie konieczności wymienić mleko lub wodę i odstawić na kolejną 1 godz.

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 450-500 g  filety śledziowe
    solone, a\\\'la Matjas, opłukane pokrojone na 1,5-2 cm kawałki
  • 600-650 g  buraki czerwone
  • 600 g  woda
  • 6 sztuk  jajka
  • 150 g  majonez
  • 150 g  jogurt naturalny
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • pieprz czarny
    świeżo mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotuj filety śledziowe - skrop cytryną i odstaw na 20 minut.
  2. Ugotuj buraki i odstaw na 15 minut do ostygnięcia. W tym czasie schłodź ugotowane jajka, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Do większego półmiska wlej jogurt naturalny i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Przestudzone buraki pokrój w niewielkie kwadraty, przełóż równomiernie na półmisek ze skropionymi śledziami, a następnie polej majonezem wymieszanym z jogurtem, na końcu oprósz pieprzem i odstaw.
  5. Na śledzie przykryte sosem przełóż pokrojone drobno jajka.
  6. Podawaj sałatkę bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzoną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 97


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE