Przygotowanie:
Kuchnia:
japońska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g ryż biały
długoziarnisty - 500 g paluszki krabowe
- 240 g ananas
- 200 g sok ananasowy
zalewa - 350 ml przecier pomidorowy
- 4 ząbki czosnek
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
ostra - 2 łyżki olej rzepakowy
- 3 gałązki natka pietruszki
- 1/2 sztuki cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Paluszki przekrój na pół. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w paski. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Przecier wymieszaj z sokiem z ananasa. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przez 4 minuty czosnek z papryką. Po tym czasie dodaj kawałki ananasa i dopraw wszystko ostrą papryką. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj paluszki surimi i sos. Gotuj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką. Podawaj z kawałkiem cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia