Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Spaghetti z homarem


11.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Homar to owoc morza, czyli frutti di mare. Najlepiej podaje się go tak, aby dodatki nie zdominowały smaku głównego składnika. Dlatego generalnie homara najlepiej przygotować gotowanego w wodzie lub na parze. W przepisie na spaghetti z homarem smażymy go pod przykryciem na wolnym ogniu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  makaron spaghetti
    Międzybrodzki
  • 1 kg  homar
    mrożony
  • 400 g  pomidory
    z puszki, z sosem
  • 20 ml  brandy
  • 1 ząbek  czosnek
  • 50 ml  wino białe wytrawne
  • 1/2 szklanki  bazylia
    świeże listki
  • 100 ml  oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki  curry
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Odmrożonego i osuszonego homara kładziemy na desce skorupą do góry i przecinamy na pół.
  2. Usuwamy wnętrzności homara pozostawiając same mięso.
  3. Makaron gotujemy al dente.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawę curry. Po chwili wkładamy homara skorupą do dołu i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minut. Obracamy homara i ponownie dusimy 3 minuty.
  5. Następnie wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapałką w celu odparowania alkoholu.
  6. Do tego wlewamy wino, dodajemy pomidory i posiekaną bazylię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
  7. Wyciągamy homara, resztę sosu doprawiamy sola i pieprzem.
  8. Na koniec wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, a na górę wykładamy homara.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 86


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE