Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g makaron spaghetti
- 1 sztuka cebula
drobno posiekana - 2 ząbki czosnek
drobno posiekane - 3 łyżki oliwa z oliwek
- 800 g małże
mrożone - 1 opakowanie przecier pomidorowy z bazylią
butelka - 2 łyżki kapary
- 12 sztuk oliwki czarne
pokrojone w plasterki - 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - 1 łyżka bazylia
posiekana - 1 kawałek ser parmezan
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj małże i duś je przez 5 minut pod przykryciem.
- Wyjmij małże z muszli i dodaj ponownie do garnka. Dorzuć przecier pomidorowy z bazylią i zagotuj. Następnie dodaj oliwki, pietruszkę, bazylię i gotuj całość przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Spaghetti odcedź i wymieszaj z przygotowanym sosem. Udekoruj liśćmi bazylii i posyp startym serem.
Źródło przepisu: Odkryj smaki krajów morza śródziemnego