Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Świąteczny pasztet rybny


08.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Świąteczny pasztet rybny to przepis na smaczne i efektowne danie.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  filety z ryby
    mintaj, dorsz
  • 200 g  ziemniaki
  • 2 sztuki  marchew
  • 125 ml  śmietana
    30%
  • 2 sztuki  jajka
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • 2 łyżki  koperek
    posiekany
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i zmiksuj. Marchewki obierz i ugotuj.
  2. Rybę rozdrobnij w malakserze i zmiksuj razem z jajkami, śmietaną i żółtym serem. Na koniec dodaj ziemniaki, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  3. Ugotowaną, miękką marchewkę zahartuj w zimnej wodzie i wytnij z niej słupek o przekroju gwiazdki.
  4. Małą formę keksówkę o wymiarach 8 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy włóż część masy rybnej i ułóż na niej przygotowane marchewki. Przykryj połową pozostałej masy. Resztę masy wymieszaj z posiekanym koperkiem i wyłóż na wierzch pasztetu.
  5. Formę z pasztetem wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego w 1/3 wodą. Tak przygotowany pasztet piecz w kąpieli wodnej przez 60 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minion

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE