Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Szaszłyki z ryb i warzyw


10.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  świeżego filetu z dorsza, mintaja lub morszczuka
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 1/2 sztuki żółtej papryki
  • 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 sztuka mała cukinia
  • 4 sztuki gałązki bazylii
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i wstaw na 20 minut do lodówki. Cukinię pokrój w plasterki i obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
  2. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Pomidorki umyj, osusz. Z gałązek bazylii oderwij listki, opłucz i osusz.
  3. Oliwę wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
  4. Filety pokrój w 2-centymetrową kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kawałki ryby, warzywa i listki bazylii. Gotowe szaszłyki posmaruj marynatą. Następnie ułóż je na tackach do grillowania. Piecz nad rozżarzonymi węglami przez 10-15 minut. W czasie pieczenia szaszłyki obróć i posmaruj marynatą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE