Dzisiaj jest: Piątek, 20.10.2017 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Szaszłyki z ryb i warzyw


10.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  świeżego filetu z dorsza, mintaja lub morszczuka
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 1/2 sztuki żółtej papryki
  • 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 sztuka mała cukinia
  • 4 sztuki gałązki bazylii
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i wstaw na 20 minut do lodówki. Cukinię pokrój w plasterki i obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
  2. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Pomidorki umyj, osusz. Z gałązek bazylii oderwij listki, opłucz i osusz.
  3. Oliwę wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
  4. Filety pokrój w 2-centymetrową kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kawałki ryby, warzywa i listki bazylii. Gotowe szaszłyki posmaruj marynatą. Następnie ułóż je na tackach do grillowania. Piecz nad rozżarzonymi węglami przez 10-15 minut. W czasie pieczenia szaszłyki obróć i posmaruj marynatą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE