Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szczupak w czerwonym winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Serdecznie polecam!

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk  szczupak
    filet
  • 2 łyżki  mąka krupczatka
    do panierowania
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • olej
    i masło do smażenia, pół na pół
    Sos
  • 1 szklanka  wino czerwone wytrawne
  • 2 łyżki  cukier
  • 2 łyżki  rodzynki
  • 1 łyżeczka  mąka ziemniaczana
  • 1 sztuka  goździki
  • 1 szczypta  cynamon
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
    cieniutka
  • 1 łyżka  sok porzeczkowy
    najlepiej świeżo wyciśnięty

Sposób przyrządzania:

  1. Ze szczupaka odcinamy łeb, płetwy, ogon, ość grzbietową i, jeśli to możliwe, wszystkie, najmniejsze nawet ości.
  2. Rybę oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, obtaczamy w mące, trzymamy pod przykryciem w chłodnym miejscu.
  3. Przygotowujemy sos: wino zagotowujemy z goździkiem, cukrem i przyprawami, trzmamy przez 3 minuty na ogniu, by nabrało aromatu, cedzimy przez gęsto sito wyłożone gazą.
  4. Do wina dodajemy sok z porzeczek, łączymy z mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, zagotowujemy.
  5. Gdy sos zgęstnieje i stanie się szklisty, wrzucamy wypłukane rodzynki.
  6. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy porcje szczupaka, rumieniąc z obu stron.
  7. Przekładamy na wygrzany półmisek, polewamy sosem.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE