Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Tarta ze szprotkami i papryką


29.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 275 g  mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 sztuki papryki
  • 2 sztuki średnie cebule
  • 2 łyżki  oleju
  • 1 łyżka  miodu
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżka  świeżych listków tymianku
  • 11-13 sztuk wędzonych szprotek
  • 200 g  śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki  startej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 sztuka jajko

Sposób przyrządzania:

  1. Rozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika.
  2. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w paski. Oprósz solą i piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
  3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, a następnie oprósz solą. Dodaj miód oraz sok z cytryny i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw tymiankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Na upieczonym cieście rozsmaruj śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wierzchu ułóż cebulę, wędzone szprotki i paprykę. Zawinięte brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 8-10 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE