Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekana ryba


14.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekaną rybę najlepiej podawać z puree i zieloną sałatką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  ryba
    filety
  • sól
    do smaku
  • sok z cytryny
    do smaku
  • 2 sztuki  jajka
  • 4 łyżki  bułka tarta
  • 4 sztuki  cebula
  • 1 łyżka  olej
  • 125 g  śmietana
  • 3 łyżki  mleko
  • 300 g  ser topiony
    z ziołami
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 50 g  ser
    starty
  • 20 g  margaryna

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę opłucz, osusz, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Następnie obtocz filety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
  2. Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i wyłóż połową cebulowych plasterków.
  3. Kawałki ryby ułóż dachówkowo w naczyniu i nakryj pozostałymi plasterkami cebuli.
  4. W garnku podgrzej śmietanę z mlekiem. Dodaj podzielony na płatki ser topiony. Podgrzewaj, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Powstałym sosem polej zapiekankę. Wierzch posyp startym serem. Margarynę podziel na cienkie płatki i rozłóż na wierzchu. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Teddy

Posty : 13

Przepisy: 136


Zobacz więcej na temat:

zapiekana rybaprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE