Dzisiaj jest: Piątek, 10.04.2020 Imieniny: Michała i Makarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Zapiekanka rybno-warzywna


03.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę rybno-warzywną najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub ulubioną sałatką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 700 g  ryby słodkowodne
    filety
  • 3 łyżki  sok z cytryny
  • 600 g  ziemniaki
    ugotowane w mundurkach
  • 2 sztuki  cukinia
    duża
  • 3 sztuki  pomidory
  • 1 łyżka  tłuszcz
  • 200 g  śmietana
  • 300 g  ser topiony
    z ziołami
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 gałązka  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  2. Ziemniaki obierz. Z cukinii odkrój końcówki. Pomidory umyj. Ziemniaki, cukinie i pomidory pokrój w plasterki.
  3. Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i przełóż do niego rybę. Wokół ułóż na przemian plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów.
  4. Śmietanę podgrzej w garnku. Następnie dodaj podzielony na płatki ser topiony. Podgrzewaj mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej zapiekankę.
  5. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 35 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE