Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zapiekanka rybno-warzywna


03.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę rybno-warzywną najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub ulubioną sałatką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 700 g  ryby słodkowodne
    filety
  • 3 łyżki  sok z cytryny
  • 600 g  ziemniaki
    ugotowane w mundurkach
  • 2 sztuki  cukinia
    duża
  • 3 sztuki  pomidory
  • 1 łyżka  tłuszcz
  • 200 g  śmietana
  • 300 g  ser topiony
    z ziołami
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 gałązka  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  2. Ziemniaki obierz. Z cukinii odkrój końcówki. Pomidory umyj. Ziemniaki, cukinie i pomidory pokrój w plasterki.
  3. Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i przełóż do niego rybę. Wokół ułóż na przemian plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów.
  4. Śmietanę podgrzej w garnku. Następnie dodaj podzielony na płatki ser topiony. Podgrzewaj mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej zapiekankę.
  5. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 35 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE