Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g makaron
kolanka - sól
do smaku - 3 sztuki cebula
- 1 łyżka masło klarowane
- 550 g kapusta kiszona
- 2 sztuki jabłka
- 700 g czarniak
filety - 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżka masło
- 4 sztuki jajka
- 300 g śmietana
18% - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - gałka muszkatołowa
mielona, do smaku - 2 łyżki natka pietruszki
posiekana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do ocieknięcia.
- Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym. Kapustę osącz. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do podsmażonej cebuli dodaj kapustę z jabłkami i dokładnie wymieszaj. Duś wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu.
- Rybę opłucz, osusz i pokrój w szerokie paski. Skrop sokiem z cytryny.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim na przemian makaron, paski ryby i kapustę.
- Jajka roztrzep ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Powstałym sosem zalej zapiekankę. Piecz 40 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane