Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem i groszkiem


10.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 475 g  filetów z dorsza
  • 300 ml  mleka
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 1 sztuka cebula
  • 5 łyżek  groszku konserwowego
  • 3 łyżki  posiekanego koperku
  • 4 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ryby zalej mlekiem, dodaj pół cebuli i gotuj przez 4 minuty.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie dodaj do nich mleko pozostałe z gotowania ryb i zrób puree. Dodaj posiekany koperek.
  3. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę. Wlej 1 szklankę mleka pozostałego po gotowaniu ryb. Ciągle mieszając gotuj przez 2 minuty, aż powstanie sos. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Dno naczynia wyłóż filetami z dorsza. Na rybę wylej sos i posyp groszkiem. Na wierzchu rozłóż puree i kilka kawałków masła. Piecz 35 minut w 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE