Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ziemniaki pieczone z krewetkami


11.04.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Farsz do pieczonych ziemniaków z krewetkami można wzbogacić podsmażoną czerwoną cebulą. Przed wstawieniem ziemniaków do piekarnika można posypać nadzienie startym serem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk  ziemniaki
    średniej wielkości
  • 2 łyżki  masło
  • 125 g  śmietana
  • 100 g  boczek
  • 200 g  krewetki
    gotowe
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz kolorowy
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki wyszoruj i ponakłuwaj widelcem. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz 50 minut w 200 st. C.
  2. Po tym czasie z każdego ziemniaka odetnij po plasterku. Odkrojone plasterki obierz, a dolne części ziemniaków wydrąż łyżeczką.
  3. Dekielki, jak i wydrążoną masę ziemniaczaną rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich miękkie masło i śmietanę. Wymieszaj.
  4. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż. Dodaj do ziemniaczanej masy połowę boczku i krewetki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Uzyskany farsz przełóż do wydrążonych ziemniaków. Piecz przez 10 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp pozostałymi skwarkami i lekko oprósz pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE