Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 150 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych fig
- 50 g suszonych gruszek
- 1 sztuka pomarańcza
- 1 sztuka cytryna
- kawałek kory cynamonu
- 5 sztuk goździków
- 2 łyżki miodu
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone owoce opłucz, osącz i zalej 2 litrami przegotowanej wody. Odstaw na 3-4 godziny.
- Dolej litr wody, dodaj cynamon oraz goździki i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Uważaj, by owoce się nie rozpadły. Po ugotowaniu dopraw do smaku miodem i cukrem.
- Pomarańczę i cytrynę pokrój w plastry. Włóż je do gorącego kompotu. Odstaw kompot na kilka godzin, by nabrał aromatu. Podawaj schłodzony.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka