Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Aromatyczny kompot z suszonych owoców


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 150 g  suszonych śliwek
  • 100 g  suszonych moreli
  • 100 g  suszonych jabłek
  • 100 g  suszonych fig
  • 50 g  suszonych gruszek
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 sztuka cytryna
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 sztuk goździków
  • 2 łyżki  miodu
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone owoce opłucz, osącz i zalej 2 litrami przegotowanej wody. Odstaw na 3-4 godziny.
  2. Dolej litr wody, dodaj cynamon oraz goździki i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Uważaj, by owoce się nie rozpadły. Po ugotowaniu dopraw do smaku miodem i cukrem.
  3. Pomarańczę i cytrynę pokrój w plastry. Włóż je do gorącego kompotu. Odstaw kompot na kilka godzin, by nabrał aromatu. Podawaj schłodzony.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE