Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 100 g cukierki krówki
kruche - 100 ml likier
adwokat - 260 g mąka
+1 łyżka - 1.5 łyżeczek proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 200 g masło
- 150 g cukier
- 4 sztuki jajka
- Polewa:
- 100 ml śmietana
słodka 30% - 100 g masło
- 70 g cukier brązowy
- 50 g cukierki krówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą do osobnej miski. 100 g krówek posiekaj, wymieszaj z jedną łyżką mąki.
- Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym jajku i po trochu adwokata. Na koniec wymieszaj mąkę (ucieraj do połączenia składników) i posiekane krówki. Przełóż masę do formy. Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut. Ostudź babę na kratce.
- Składniki polewy przełóż do garnka. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia (mieszaj od czasu do czasu). Zmniejsz ogień i gotuj 5-7 minut, aż masa zgęstnieje. Gorącą polej ciasto. Pozostaw do zastygnięcia.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia