Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka
+2łyżki - 1.5 szklanek cukier
- 6 sztuk jajka
- 1 kostka margaryna
- 6 łyżek olej
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 szklanki mak
- 1 opakowanie kisiel
wiśniowy
- Dodatkowo:
- 1 opakowanie lukier
- 2 łyżki mak
- 1 garść skórka z pomarańczy
kandyzowana - 15 g masło
- 2 łyżki bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Margarynę utrzyj z cukrem na puch. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj do masy ubite na sztywno białka.
- Uzyskaną masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kisiel, a do trzeciej 2 łyżki mąki.
- Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Następnie delikatnie wymieszaj patyczkiem.
- Tak przygotowane ciasto włóż na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Po tym czasie ostudź babkę i polukruj. Jeszcze mokry lukier posyp makiem i skórką pomarańczową.
Źródło przepisu: Poradnik domowy