Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Babka trójkolorowa


22.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Babka trójkolorowa to przepis na urozmaicenie tradycyjnej babki. Upieczoną babkę, zamiast lukrować, można również posypać cukrem pudrem.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąka
    +2łyżki
  • 1.5 szklanek  cukier
  • 6 sztuk  jajka
  • 1 kostka  margaryna
  • 6 łyżek  olej
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki  mak
  • 1 opakowanie  kisiel
    wiśniowy
    Dodatkowo:
  • 1 opakowanie  lukier
  • 2 łyżki  mak
  • 1 garść  skórka z pomarańczy
    kandyzowana
  • 15 g  masło
  • 2 łyżki  bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Margarynę utrzyj z cukrem na puch. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj do masy ubite na sztywno białka.
  2. Uzyskaną masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kisiel, a do trzeciej 2 łyżki mąki.
  3. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Następnie delikatnie wymieszaj patyczkiem.
  4. Tak przygotowane ciasto włóż na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Po tym czasie ostudź babkę i polukruj. Jeszcze mokry lukier posyp makiem i skórką pomarańczową.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE