Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Babka trójkolorowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Babka trójkolorowa to przepis na urozmaicenie tradycyjnej babki. Upieczoną babkę, zamiast lukrować, można również posypać cukrem pudrem.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąka
    +2łyżki
  • 1.5 szklanek  cukier
  • 6 sztuk  jajka
  • 1 kostka  margaryna
  • 6 łyżek  olej
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki  mak
  • 1 opakowanie  kisiel
    wiśniowy
    Dodatkowo:
  • 1 opakowanie  lukier
  • 2 łyżki  mak
  • 1 garść  skórka z pomarańczy
    kandyzowana
  • 15 g  masło
  • 2 łyżki  bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Margarynę utrzyj z cukrem na puch. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj do masy ubite na sztywno białka.
  2. Uzyskaną masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kisiel, a do trzeciej 2 łyżki mąki.
  3. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Następnie delikatnie wymieszaj patyczkiem.
  4. Tak przygotowane ciasto włóż na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Po tym czasie ostudź babkę i polukruj. Jeszcze mokry lukier posyp makiem i skórką pomarańczową.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE